One thought on “nw.pagina: wie rijdt / reed waarop?

  1. Mijn eerste auto was een Renault. Het was een legerwagen en ik haalde mijn rijbewijs er op. Toen ik daarna in DAF YA 314 en YA 328 moest rijden was het wel wennen: Die Renault schakelde ‘tegen het heil’ in. Dat betekende dat de 1e versnelling rechtsvoor zat en de 2e rechtsachter. De 3e zat dan middenvoor en de 4e middenachter terwijl de 5e linksvoor zat en de 6e linksachter, met de achteruit er net naast. Toen de DAF YA 314 werd gebouwd waren ze de versnellingspook en de bestuurdersstoel vergeten. Die werden er later nog ingezet. Achter elkaar: De stoel schuin achter het stuurwiel en de pook achter de stoel.
    Later kreeg ik een GMC daar moest je de hogereschakelschool voor hebben doorlopen. De 1e versnelling zat rechtsvoor en de 2e linksvoor, de 3 zat linksachter en de 4 zat rechts naast de 3 en de 5 rechts naast de 2. Kun je het nog volgen? En met al die dingen moest je ook nog double clutchen. Heerlijke tijd! Gewoon nog met hydraulische remmen net als een personenauto en met een remweg…
    Toen ik na 5 jaar het leger uit kwam ging ik internationaal rijden met een DAF ‘zevenstreper’ met een lullig motortje van 95 PK. Met de henger er achter mocht ik 12 ton meenemen. Maar mijn baas zei: ‘Van 20 ton breekt ie ook niet” Het zwaarste dat ik heb versjouwd was 28 ton. Geladen bij Heemaf in Hengelo en gelost bij Roba in IJsselstein. Bij Arnhem moest je toen nog flink omhoog van af de rotonde bij Velp. Dat trok hij niet. Heb de aanhanger op de pechstrook afgekoppeld en heb de motorwagen gekeerd en de aanhanger ‘op de kop’ genomen en hem naar boven gesjord. Bovengekomen heb ik het ritueel in omgekeerde volgorde herhaald en de zaak in IJsselstein gelost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *